Huurder aan het woord
4-11-2022

Els over duurzaam wonen

'Ga zuinig om met water. Met water dat over is, spoel ik het toilet door. Dat noem ik weggooiwater.' Alle tips van Els lees je onderaan het interview!

‘Voorkom zilvervisjes door goed te ventileren’

We spraken huurder Els (68 jaar) uit Hilversum. In haar buurt Riebeeck is ze een opvallende verschijning, met haar zelfgemaakte, gekleurde sjaals. Ze vertelt ons wat ‘weggooiwater’ is, en hoe haar Alliantiewoning scoort op duurzaamheid - met nieuwe zonnepanelen en ventilatieroosters. En welke vragen en wensen heeft zij zelf nog op het gebied van duurzaam wonen? Lees het interview met Els!

Over Els

Els is creatief: houdt van zelf sjaals haken en breien. Ze kijkt graag films en zit op Facebook. Ze is 68 jaar en woont in een appartement in Hilversum. Ze is al sinds 2002 Alliantie huurder!

Waar denk je aan bij duurzaam wonen?

‘Overal zo lang mogelijk mee doen. Ik denk dan aan dingen hergebruiken; en niet zomaar iets weggooien. Ik ben bijvoorbeeld heel zuinig met water. Met water dat over is, spoel ik het toilet door. Dat noem ik weggooiwater. Ik gebruik een zandloper met douchen. Zo weet ik zeker dat ik er niet te lang onder sta. En als ik mijn haar was met shampoo, dan draai ik de kraan even dicht. Ook recycle ik van alles: oud papier gebruik ik voor notities, en brieven met een blanco achterkant hergebruik ik in de printer.’

Ken je de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050?

Els lacht... ‘2050? Dat duurt nog 30 jaar! Misschien ben ik er dan niet meer, of woon ik ergens anders. Ik weet daar niet zoveel van. Ik heb wel eens gelezen dat we dan niet meer op gas kunnen koken. Als dat gebeurt, zal ik het wel horen van de Alliantie.’

Alle woningen zijn een keer aan de beurt voor verduurzaming. Zijn we al bij jou langs geweest?

‘Ja. Ik heb zonnepanelen en in 2016 kreeg ik nieuwe kozijnen met 3-laags beglazing. Daar zitten roosters in, zodat ik de boel goed kan ventileren. Ventilatie is belangrijk, dat maakt het minder vochtig in huis. En je krijgt frisse lucht binnen. Dat voorkomt schimmel en zilvervisjes. En ik krijg binnenkort nieuwe ramen met dubbel glas. Ook overweeg ik zonwering aan te schaffen, want het kan hier heel warm worden.’

Els:

"Om niet te lang te douchen, gebruik ik een zandloper."

Welke tips heb jij voor andere huurders?

‘Ga zo zuinig mogelijk met alles om. Met elektra en warmte! Zet de verwarming niet hoger dan 20 of hooguit 21 graden. Trek wat warms aan zoals een vest of een trui als je het dan nog koud hebt. En was een gekleurd wasje eens op een snelstand als je wasmachine die heeft. Je was is eerder klaar én het scheelt elektra en water! En tot slot: het toilet heeft zowel een hele als halve spoelwaterknop, maar wist je dat je het spoelwater nog eens kan halveren door de knop slechts heel even kort in te drukken?'

Welke vragen heb je aan ons over duurzaam wonen?

‘Ik weet nu nog niet of hoeveel het me gaat opleveren in de kosten. Ik denk dat mijn energierekening lager is geworden, want ik ben zelf ook zuiniger geworden. Iedere maand krijg ik een update met een overzicht van mijn verbruik. Zo kan ik mijn verbruik met de maand daarvoor vergelijken en dezelfde maand in het vorige jaar.”

Reactie van Joep van de Klantenservice

‘Je bent erg tevreden met je huis. Leuk, dat horen we graag! Het is goed om te lezen dat je weet hoe belangrijk ventileren is. En niet alleen om vocht en schimmel te voorkomen, maar ook om je huis makkelijker te kunnen verwarmen. Vochtige lucht verwarmen kost namelijk meer energie, dus dat is zonde.

Bedankt voor je duurzaamheidstips, die zijn vast heel bruikbaar voor andere huurders van de Alliantie.'

Alle tips van Els op een rij:

Zuinig met elektra en warmte omgaan doe je door:

  • De verwarming niet hoger dan 20 of hooguit 21 graden te zetten
  • Trek iets warms aan zoals een vest of een trui als je het nog koud hebt
  • Was een gekleurd wasje eens op een snelstand als je wasmachine die heeft. Je was is eerder klaar én het scheelt elektra en water!
  • Halveer het spoelwater van je toilet, door de knop slechts heel kort in te drukken

Heb jij duurzaamheids tips?

Heb jij ook goede tips? Deel ze met ons via Facebook en Instagram!